IMF’den Türkiye Yorumu: Memnuniyetle Karşılıyoruz

Ekonomi 09.10.2023 - 19:01, Güncelleme: 09.10.2023 - 19:12
 

IMF’den Türkiye Yorumu: Memnuniyetle Karşılıyoruz

IMF, seçim sonrası yönetime gelen ekonomi ekibinin politika değişikliğini memnuniyetle karşıladığını bildirdi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti tarafından 25-29 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen olağan yıllık çalışma ziyaretinin sonuçları açıklandı. Yayımlanan raporda, Mayıs ayındaki seçimlerden bu yana Türkiye'nin para ve maliye politikalarında gerçekleştirdiği değişiklikler "memnuniyetle" karşılandı. Raporda, özellikle "Politika faizinin yükseltilmesi, vergilerin artırılması ve finansal sektöre ilişkin bazı kısıtların serbestleştirilmesi" gibi adımların, ekonomik riskleri azalttığı ve yatırımcı güvenini artırdığı vurgulandı. IMF heyeti, bu politika değişikliklerinin aynı zamanda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervlerinde de olumlu bir etki yarattığına dikkat çekti. Raporda ayrıca, politika bileşimindeki değişikliklerin hızlı bir şekilde sürdürülmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Bu kapsamda, beklenen enflasyona göre belirlenecek olan politika faizinin daraltıcı etkisiyle enflasyonun düşürülmesine öncelik verilmesi, para ve kredi piyasalarının daha işlevsel hale getirilmesi için finansal düzenlemelerin serbestleştirilmesi ve bütçe açığının kontrol altına alınması gerektiği önerileri sunuldu.  IMF raporuna göre Türkiye Ekonomisi’nin 2023’te yüzde 4 büyümesi beklenirken, 2024’te bu oranın yüzde 3,25 olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. 2024 yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 46 düzeylerinde.
IMF, seçim sonrası yönetime gelen ekonomi ekibinin politika değişikliğini memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti tarafından 25-29 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen olağan yıllık çalışma ziyaretinin sonuçları açıklandı. Yayımlanan raporda, Mayıs ayındaki seçimlerden bu yana Türkiye'nin para ve maliye politikalarında gerçekleştirdiği değişiklikler "memnuniyetle" karşılandı.

Raporda, özellikle "Politika faizinin yükseltilmesi, vergilerin artırılması ve finansal sektöre ilişkin bazı kısıtların serbestleştirilmesi" gibi adımların, ekonomik riskleri azalttığı ve yatırımcı güvenini artırdığı vurgulandı. IMF heyeti, bu politika değişikliklerinin aynı zamanda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervlerinde de olumlu bir etki yarattığına dikkat çekti.

Raporda ayrıca, politika bileşimindeki değişikliklerin hızlı bir şekilde sürdürülmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Bu kapsamda, beklenen enflasyona göre belirlenecek olan politika faizinin daraltıcı etkisiyle enflasyonun düşürülmesine öncelik verilmesi, para ve kredi piyasalarının daha işlevsel hale getirilmesi için finansal düzenlemelerin serbestleştirilmesi ve bütçe açığının kontrol altına alınması gerektiği önerileri sunuldu. 

IMF raporuna göre Türkiye Ekonomisi’nin 2023’te yüzde 4 büyümesi beklenirken, 2024’te bu oranın yüzde 3,25 olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. 2024 yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 46 düzeylerinde.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.